Accountant en adviesbureau EY, het voormalige Ernst & Young, wordt in het Verenigd Koninkrijk door een ex-werknemer beschuldigd van “onwettig, onprofessioneel en onethisch” gedrag bij het uitvoeren van boekenonderzoek bij een in Dubai gevestigd goudbedrijf.
Het gaat om de firma Kaloti Group, die door de ex-partner van EY wordt beschuldigd van witwassen en van het kopen van goud uit conflictgebieden.
De beschuldigingen staan in een document dat ingezien is door The Guardian. De stukken zijn ingediend bij een Brits gerechtshof door advocaten van Amjad Rihan, een ex-partner van EY die in 2014 de kwestie aan de kaak stelde.
Een woordvoerder van EY verklaart tegenover The Guardian dat EY “op de hoogte is van de aanklacht en elke vorm van betrokkenheid ontkent.” De woordvoerder zei ook dat EY de aantijgingen aanvecht.
Kaloti was niet bereikbaar voor commentaar.
Conflict over boekenonderzoek bij goudhandelaar
Rihan stond aan het hoofd van het EY-team dat de boeken controleerde bij Kaloti, een grote speler in de goudmarkt. Het boekenonderzoek moest aantonen dat Kaloti's goud op bonafide wijze was verkregen, een van de voorwaarden die Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) en de London Bullion Market Association goudbedrijven opleggen.
Nadat hij de beschuldigingen had geuit, mocht Rihan vertrekken bij EY . Vervolgens heeft hij EY aangeklaagd.
Volgens de documenten die Rihan heeft ingediend, importeerde Kaloti voor 5 ton aan goudstaven vanuit Marokko. Deze staven zou het bedrijf hebben laten overschilderen met een zilverkleur, zodat ze voor zilverstaven konden doorgaan. Dit om Marokkaanse exportbeperkingen van goud te omzeilen en om de transactie niet te hoeven melden bij de autoriteiten in Dubai - cashtransacties van meer dan 5 miljard dollar moeten daar aangemeld worden.
Ook wordt in de documenten geclaimd dat Kaloti 57 ton Soedanees goud heeft geïmporteerd zonder gecontroleerd te hebben of het goud afkomstig was uit een conflictgebied en dat het bedrijf zaken doet met bedrijven die door de VS gezien worden als handlangers van terreurorganisaties en de georganiseerde misdaad.
Forse beschuldigingen
Volgens de documenten vertelde Rihan zijn leidinggevenden bij EY dat het onderzoek negatief voor Kaloti had uitgepakt. Vervolgens werd Rihans "autoriteit ondermijnd door hem van de audit af te halen en hem binnen de organisatie zwart te maken en hem te behandelen als een onruststoker".
Naar verluidt werd er "onacceptabele druk" op Rihan uitgeoefend om naar Dubai terug te keren hoewel er "geloofwaardig bewijs was dat de autoriteiten in Dubai en in de regio serieuze vergeldingsmaatregelen zouden treffen tegen individuen die hun belangen schaadden of hen bekritiseerdee".
EY kader zou Kaloti naar verluidt hebben geholpen om het compliancerapport voor de financiële toezichthouder in Dubai te herschrijven "op een dusdanige wijze dat de bevindingen uit de audit daarin niet meer terug te vinden zou zijn".
De melding dat goudstaven zilverkleurig zouden zijn geverfd, en de waarde van cashtransacties en overeenkomsten met Soedan, Iran en de Democratische Republiek Congo zouden zijn weggelaten.